Мавровското езеро

Вид:

Оддалеченост: 38.9 км.

Достапност: Достапно со кола, Достапно пеш

Време со кола: 47 min

Време пеш: 8 hr 27 min

advanced divider

Прво што ќе ви падне на памет кога ќе помислите на Маврово е езерото кое изгледа како да е издлабено во планината. Местоположбата помеѓу снежните врвови

придонесува да биде како од разгледница. Водата е бистра и мирна, тука може да се ужива во кајакарство, рибарење со брод… и се што ќе ти посака срцето.

Централно место во езерото е потопената црква Св.Никола која веднаш ни го превзема вниманието и како за некое чудо е зачувана и во летните периоди кога се повлекува нивото на водата може и да се посети, додека пак езерото е атракција само по себе и во поладните зими се случува цеслосно да замрзни.

Во близина на црквата Св. Никола накај ски-лифтовите се наоѓа пештерата Шаркова Дупка; масивна пештера што оди длабоко во планината каде температурите нагло опаѓаат.

Самото езеро ви нуди многу активности: пливање, сончање, пловење со кајче, кајакарство… Меѓутоа ако сте ентузијасти за планинарење може да се искачувате, да собирате чаеви и да ги истражувате шумите.

Планинарскиот велосипедизам исто е многу популарен тука, зошто Маврово нуди голем избор на различни патеки. Возењето за почетници се препорачуваи по 33км долгиот асфалтиран пат околу езерото кој нуди восхитувачки сцени од езерото.

Други културни наследства
Промоции
Гратис вечера за 2 ноќевања во Куќа на Мијаците
15% попуст за ноќевање во Куќа на Мијаците
Ноќевање 2+1 гратис во етно-ресторан Куќа на Мијаците

Гратис вечера за 2 ноќевања во Куќа на Мијаците

Поминете ги овие прекрасни есенски денови во...

15% попуст за ноќевање во Куќа на Мијаците

20% намаление на престој во етно-ресторанот Куќа...

Ноќевање 2+1 гратис во етно-ресторан Куќа на Мијаците

Добијте гратис спиење во една од прекрасните...
Резервирајте во Мијачките одаи
Соба Радика – трокреветна
Соба Крчин – двокреветна
Соба Дуф – трокреветна
Соба Бигорски – двокреветна

Трокреветна соба погодна за фамилија со приватна бања, со првичен поглед кон реката Радика и кон врвовите на Дешат планина – Крчин и помалите врвови како и пазувите на водопадите Дуф.

Двокреветна соба погодна за брачен пар со приватна бања со поглед кон врвот Крчин и помалите врвови на планита Дешат, како и поглед кон реката Радика.

Трокреветна соба погодна за фамилија со приватна бања, со поглед кон врвовите на Дешат планина, Крчин и помалите врвови како и пазувите на водопадите Дуф.

Двокреветна соба погодна за брачен пар со приватна бања скриена во пазувите на планината Бистра под Бигорскиот Манастир.