Манастир Св. Георгиј Победоносец – Рајчица

Оддалеченост: 17.2 км.

Достапност: Достапно со кола, Достапно пеш

Време со кола: 20 min

Време пеш: 3 hr 29 min

advanced divider

Манастирот посветен на Св.Георгиј Победоносец во селото Рајчица е возобновен со голем труд и залагање на игуменот на Свештената Бигорска Обител, Архимандрит Партениј. Тој, со голема почит кон Победоносецот, заедно со неговите во Христа браќа, не само што го подигна од темел, туку и духовно го заживеа неговиот свет дом. Имено, во периодот после втората светска војна манастирот на Свети Георгиј бил целосно запуштен, при што од конаците имаше останато само неколку простории, оставени на заборав и веќе на распаѓање. Сепак големата желба и силна вера на Архимандрит Партениј не останаа без плод. По милоста Божја, подготовките за возобнова започнаа уште во летото 1999 година, а на самиот ден Крстовден 1999 година, во присуство на Митрополит Тимотеј, беа преосветени темелите на новите манастирски конаци, кои за нешто повеќе од една година како феникс се издигнаа врз темелите на стариот манастирски комплекс.

Веќе на 4 јуни 2001, манастирот беше осветен и оттогаш постои како активен женски манастир под духовно покровителство на Бигорската обител. Црквата под водителство на игуменот Арсениј (1807-1839) е изградена врз темелите на постара црква од XVIти век и изобилува со богат фрескопис изработен од рацете на јеромонах Даниил и татко му Михаил, како и на Дичо Зограф – познати зографи од XIX век. Овој фрескопис е во целост зачуван и претставува значаен дел од богатата ризница на културно-историското наследство на македонскиот народ. Бидејќи манастирот е од отворен тип, постојано е посетуван од гости, верници и туристи кои во оваа светилиште наоѓаат силна духовна поткрепа и мир.

Други културни наследства
Промоции
Гратис вечера за 2 ноќевања во Куќа на Мијаците
15% попуст за ноќевање во Куќа на Мијаците
Ноќевање 2+1 гратис во етно-ресторан Куќа на Мијаците

Гратис вечера за 2 ноќевања во Куќа на Мијаците

Поминете ги овие прекрасни есенски денови во...

15% попуст за ноќевање во Куќа на Мијаците

20% намаление на престој во етно-ресторанот Куќа...

Ноќевање 2+1 гратис во етно-ресторан Куќа на Мијаците

Добијте гратис спиење во една од прекрасните...
Резервирајте во Мијачките одаи
Соба Радика – трокреветна
Соба Крчин – двокреветна
Соба Дуф – трокреветна
Соба Бигорски – двокреветна

Трокреветна соба погодна за фамилија со приватна бања, со првичен поглед кон реката Радика и кон врвовите на Дешат планина – Крчин и помалите врвови како и пазувите на водопадите Дуф.

Двокреветна соба погодна за брачен пар со приватна бања со поглед кон врвот Крчин и помалите врвови на планита Дешат, како и поглед кон реката Радика.

Трокреветна соба погодна за фамилија со приватна бања, со поглед кон врвовите на Дешат планина, Крчин и помалите врвови како и пазувите на водопадите Дуф.

Двокреветна соба погодна за брачен пар со приватна бања скриена во пазувите на планината Бистра под Бигорскиот Манастир.