Галичник

Вид:

Оддалеченост: 10.4 км.

Достапност: Достапно со кола, Достапно пеш

Време со кола: 58 min

Време пеш: 2 hr 55 min

advanced divider

Галичник е туристичка атракција заради автентичната архитектура, богатото културно наследство и воодушевувачките предели и е едно од најубавите планински села познато по богатите пасишта, Галичкиот кашкавал како и познатите градители и изведувачи.

Основано во 10ти век од сточари денес во летните периоди е исполнет со луѓе, иселеници кои доаѓаат да побегнат од жешките лета во градовите.

Во јули се одржува традиционалната галичка свадба, секоја година на Петровден (втората недела од јули).

Денес, свадбата е од големо културно значење е еден вид на традиционална културна манифестација и еден од најбитните настани поврзани со негувањето на македонскиот идентитет, преку запознавање на новите генерации со заборавените адети, прекрасната музика на Мајовци и неизбежните зурла и тапан, најдобрата македонска носија и најпрепознатливото

македонско оро „Тешкото“. Ако навистина сакате да го икусите овој крај со својата традиција тогаш не пропуштајте ја турата со јавање коњи со која се разгледува овој регион најбрзо, вкусувајќи традиционални сирења и специјалитети.

Други културни наследства
Промоции
Гратис вечера за 2 ноќевања во Куќа на Мијаците
15% попуст за ноќевање во Куќа на Мијаците
Ноќевање 2+1 гратис во етно-ресторан Куќа на Мијаците

Гратис вечера за 2 ноќевања во Куќа на Мијаците

Поминете ги овие прекрасни есенски денови во...

15% попуст за ноќевање во Куќа на Мијаците

20% намаление на престој во етно-ресторанот Куќа...

Ноќевање 2+1 гратис во етно-ресторан Куќа на Мијаците

Добијте гратис спиење во една од прекрасните...
Резервирајте во Мијачките одаи
Соба Радика – трокреветна
Соба Крчин – двокреветна
Соба Дуф – трокреветна
Соба Бигорски – двокреветна

Трокреветна соба погодна за фамилија со приватна бања, со првичен поглед кон реката Радика и кон врвовите на Дешат планина – Крчин и помалите врвови како и пазувите на водопадите Дуф.

Двокреветна соба погодна за брачен пар со приватна бања со поглед кон врвот Крчин и помалите врвови на планита Дешат, како и поглед кон реката Радика.

Трокреветна соба погодна за фамилија со приватна бања, со поглед кон врвовите на Дешат планина, Крчин и помалите врвови како и пазувите на водопадите Дуф.

Двокреветна соба погодна за брачен пар со приватна бања скриена во пазувите на планината Бистра под Бигорскиот Манастир.