Во мијачки носии на традиционална венчавка, Никола и Рената помеѓу сегашноста и минатото

mai 14, 2019

Оваа вест е достапна и на: македонски English Deutsch

Спојот на љубов и традиција ги одушеви гостите на несекојдневната свадба на Никола Грнчаров и Рената Стојанова, а фотографиите и видеото на „Зага Продукција“ измамуваат комлименти низ целата држава.

Парот се запозна во „Куќата на Мијаците“, а две години подоцна, таму и се венча во традиционален стил. Невестата и младоженецот носеа мијачки носии додека си ветуваа дека ќе бидат засекогаш заедно.

„Приказната започнува пред две години во ресторанот 'Куќата на Мијаците'. Таму каде што се запознавме со Рената, таму и се одржа свадбата. Со благослов на Отец Партениј, нашиот духовен татко, ние решивме да направиме венчавка која што ќе биде најблиску до традиционалната. Така и се случи, облечени во мијачки традиционални носии, типични за тој крај, направивме традиционална македонска венчавка во Бигорскиот Манастир 'Свети Јован Крстител' и модерна свадба во ресторанот 'Куќата на Мијаците'“ - вели среќниот младоженец.

И предлогот за брак на вљубената двојка е поврзан со овој регион. „На првата годишнина од врската ја запросив на врвот Голем Крчин (2.341 метри), тоа е врвот којшто се гледа од дворот на Бигорскиот манастир“ - раскажува Никола.

Целата галеријата од свадбениот ден на Никола и Рената можете да ја разгледате на: сајтот на „Зага Продукција“

Actualités connexes

Réservez une chambre miyak

Chambre “Radika” – À trois lits
Chambre Krtchin – Deux lits
Chambre Duf – à trois lits
Chambre Bigorski – Deux lits

Chambre à trois lits pour une famille, avec salle de bain privée, donne une vue sur la rivière Radika et les sommets des montaignes Dechat et Krtchin, ainsi que les chutes de Duf.

Chambre à deux lits, parfait pour un couple, avec salle de bain privée, donne une vue sur le sommet de Mont Krtchin et les montagnes de Dechat, ainsi que la rivière Radika.

Chambre à trois lits, parfait pour une famille, avec salle de bain privée, donne une vue sur le sommet du Mont Dechat-Krtchin, les autres montagnes, et les chutes de Duf.

Chambre à deux lits, parfait pour un couple, avec salle de bain privée, située sous le Mont Bistra et près du Monastère de Bigorski.

Offres
Secret des Miyaks
Boeuf de Lazarovsko
Cassoulet de Petchalbarsko
Poivrons au four au Seletchko
Feuilles de vignes farcies
Previous slide
Next slide
Avertissements